După anunțul oficial al Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, că Programul Start-Up Nation se va lansa în 2024 din Fonduri Europene prin Programul Educație și Ocupare (PEO), tot mai multe informații utile apar în spațiul public. Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lucrea la elaborarea Ghidului Solicitantului, urmînd ca apelul să fie lansat în luna mai a acestui an, așa cum a anunțat Ministrul Câciu. În varianta finală a programului, grantul maxim ar putea crește până la 250.000 RON, ceea ce este cu siguranță o veste bună.

Accentul pus pe EDUCAȚIE

În această ediție, dat fiin faptul că fondurile vor proveni din Programul Educație și Ocupare (PEO), se va pune un accent special pe pregătirea antreprenorială și formarea viitorilor beneficiari. Educația antreprenorială îi ajută pe fondatori să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele necesare pentru a conduce un startup. Aceste competențe includ gestionarea resurselor financiare, planificarea strategiei de afaceri, abilitățile de leadership, comunicare și multe altele. Educația antreprenorială oferă o perspectivă amplă asupra mediului de afaceri, inclusiv a tendințelor pieței, a concurenței și a reglementărilor. Acest lucru ajută antreprenorii să-și dezvolte o înțelegere profundă a contextului în care își desfășoară activitatea.

Recomandări Start-Up Nation 2024

Deși cadrul legal este încă în proces de perfectare, antreprenorii care își doresc să acceseze finanțarea nerambursabilă trebuie să se preocupe de difinitivarea ideii de afacere și a nevoilor acesteia. Până la deschiderea oficială a apelului de proiecte, solicitanții trebuie să studieze piața și oportunitatea afacerii pe care și-o doresc, precum și riscurile pe care s-ar putea să le întâmpine. În acest proces este esențial sprijinul unui mentor/consultant care să-i ghideze corect în acest parcurs. Simpla alegere a unor echipamente de pe internet pentru constituirea bugetului proiectului nu este suficientă!

Tot proiectul de investiții se bazează pe BUGET, dacă acesta nu este optim și nu satisface nevoile afacerii, proiectul, chiar și cu un punctaj maxim, cu șanse sporite de a obține finanțare, s-ar putea dovezi falimentar. Viabilitatea economică a afacerii nou înființate este de cele mai multe ori sub evaluată de antreprenori și cauzează mari dificultăți în perioada de implementare și monitorizare.

Recomandăm tuturor antreprenorilor care doresc să aplice la program să înceapă prin a stabili un Buget Dezirabil, bazat pe analiză de piață, nevoi și exemple de bune practici din partea altor antreprenori din domeniu. Abia după aceasta, ca urmare a publicării procedurii finale a programului să înființeze SRL-ul și să înceapă întocmirea dosarului Cererii de Finanțare. În aceeași ordine de idei, nu recomandăm să plătiți servicii de consultanță pentru elaborarea dosarelor decât după publicarea procedurii. Unicul sprijin real de care beneficiarii au nevoie în acest moment este consiliere de business și mentorat pentru identificarea nevoilor reale ale afacerii, a riscurilor și evaluarea viabilității economice.

Dacă vei decide să parcurgeți acest proces de înființare a unei afaceri, cu finanțare prin programul Start-Up Nation, consultanții echipei noastre te pot sprijini în toate aspectele cheie și vom începe printr-o analiză clară a ideii de afaceri, piață, nevoi și oportunități, așa încât bugetul proiectului să fie suficient de matur și corect.

Află mai multe despre pachetul complet de servicii sau completează formularul de contact pentru asistență gratuită din partea unui consultant.

Informațiile oficiale despre apelul de proiecte Start-Up Nation publicate pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro.