Guvernanții români discută cu Comisia Europeană posibilitatea deschiderii unei noi ediții a programului Start-Up Nation în 2024, cu finanțare din Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027. Președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu, a evidențiat aceste discuții într-o conferință de presă recentă. Discuția ca programul Start_up nation 2024 să fie finanțat din Fonduri Europene a prins contur încă de la finele anului 2023, când în draftul de Buget de Stat pentru 2024 nu s-au inclus fonduri pentru redeschiderea programului din resurse guvernamentale. Am scris mai mult pe marginea acestui subiect într-o publicație anterioară.

START-UP Nation 2024 – Posibilă Finanțare din PEO

Jianu a menționat că există două linii de finanțare în cadrul Programului Educație și Ocupare în care se poartă discuții pentru deschiderea unei noi ediții a programului StartUp Nation. Este important de precizat că PEO 2021-2027 reprezintă o inițiativă finanțată de Uniunea Europeană, având ca scop promovarea educației și ocupării în rândul cetățenilor. Florin Jianu a subliniat importanța unei abordări mixte în ceea ce privește sprijinul acordat antreprenoriatului.

Propunerea sa vizează ca programul Start-Up Nation 2024 să primească doar o parte din fondurile disponibile, iar restul să fie alocate altor programe de antreprenoriat, derulate de administratori de granturi. Ideea ar fi ca o sumă din bugetul alocat să fie destinat unor operatori privați cum ar fi sindicatele, patronatele, ONG-urile, care să administreze schemele de sprijin. Întrucât experiența anilor trecuți arată rezultate foarte bune în implementarea proiectelor administrate de entitățile private. Această abordare ar putea aduce beneficii în diversificarea și eficientizarea sprijinului pentru antreprenori, având în vedere experiența pozitivă a operatorilor privați în implementarea schemelor similare.

Întârzieri din partea autorităților

În ciuda discuțiilor în desfășurare, Jianu a subliniat neajunsurile actuale în implementarea programelor de sprijin pentru antreprenori. Acesta a criticat numărul redus de apeluri deschise și lipsa de viteză în implementarea acestora. Cu toate că suntem în 2024, Jianu a exprimat dezamăgirea față de ritmul scăzut al implementării, subliniind necesitatea unei acțiuni accelerate pentru a sprijini mediul antreprenorial în România.

În încheiere, Florin Jianu a subliniat că inițiativele de sprijinire a antreprenoriatului trebuie să fie adaptate la cerințele și provocările actuale ale mediului de afaceri, iar deschiderea unei noi ediții a programului Start-Up Nation reprezintă un pas important în această direcție.

Află mai multe despre pachetul complet de servicii sau completează formularul de contact pentru asistență gratuită din partea unui consultant.

Start Up Nation 2024

Start-Up Nation